Allvarlig för en stund

Jag fick tinnitus när jag var 14 år. Vi var på ett disko och stod bredvid en stor högtalare nästan hela kvällen och dansade.. då hade uteställen inte börjat sätta upp volym-varningar, fast förmodligen hade jag ändå inte brytt mig. Som 14-åring tyckte jag att jag var osårbar. När vi kom hem från stället, en kompis sov över hos mig så tjöt det i öronen, vilket inte var någon större ovanlighet. Däremot på morgonen när vi vaknade flög jag upp och väckte kompisen och frågade om det fortfarande tjöt i hennes öron med. Nope. Sen började ett helvete. I ungefär en vecka ringde det konstant i öronen, jag kunde inte sova men ville heller inte vara vaken, jag bara grät och grät. Gick till en öronspecialist och fick göra olika tester men tinnitus är ju som en osynlig grej. Jag orkade verkligen inte höra att det inte fanns några "botemedel", men det är ju så det är.

Efter den veckans dimma började det lägga sig lite, men förstå vilken oro som finns inom en när man har haft ett konstant ringande i öronen dygnet runt. Minsta lilla och man tror att det värsta ska komma tillbaks.
De första åren efter kunde tidvis vara väldigt jobbiga, jag hade svårt för att somna och behövde alltid ha på musik för att somna överhuvudtaget.  Ett tag, flera år senare upplevde jag det faktiskt som att ljuden försvann men jag vet inte vad det var som hände då egentligen..det kom i alla fall tillbaks.

Nu efter nästan 9 år så har jag någonstans vant mig vid det och hör det bara när det är helt tyst runtomkring mig. Det skiftar en del och blir mer påtagligt om jag är förkyld eller stressad till exempel. Men det verkar som man kan lära sig att leva med det mesta. Under åren har jag upptäckt hur många det är som har tinnitus, det är verkligen så många fler än vad man kan tro.

Jag menar det innerligt: använd öronproppar! Apoteket har bra som släpper igenom rätt mycket ljud men samtidigt håller det farliga ljudet ute. Surr sucks.


Kommentarer
Postat av: Sara

Låter inte alls något vidare... :/ Tycker det räckte när det lät som tinnitus här hemma i lägenheten ett par veckor. Svårt att föreställa sig flera år.. Kramar!

Postat av: carro

Åå hundar är ju underbara.. usch jobbigt med tinitus.. verkar vara sjukt jobbigt : / ha en bra kväll!

2007-07-29 @ 18:37:38
URL: http://carroat.blogg.se
Postat av: sanna

usch, vad jobbigt ://

2007-07-29 @ 18:39:26
URL: http://wiiiberg.tjejsajten.se
Postat av: Carolita

Shit vad jobbigt! Min svärmor lider oxå av detta....Öronproppar är ngt som man oftast inte tänker på, har enbart det till resos och dylikt.

2007-07-29 @ 20:22:38
URL: http://www.chululi.blogg.se
Postat av: Anonym

Jag fick tinnitus för två år sedan, på en spelning. Jag använde jämt, jämt, jämt öronproppar, just för att jag var rädd för att få tinnitus. Men denna gång hade jag glömt dem, och var inte nykter såklart, och jag vaknade nästa morgon med det här jävla tjutet i öronen. It sucks

2007-08-29 @ 14:25:01
URL: http://elseviklund.blogg.se
Postat av: Robert

gjorde en sökning om tinnitus på google, och hammande på din blogg, det som du skrivit , exakt så e det för mig med , vid stress, förkylning m,m går det upp, sen ibland kan det näst intil försvinna elelr så tänker mane j på det så mkt , skriv gärna mail kan vi utbyta erfarenheter om detta !!! mhv ..

2009-03-12 @ 18:55:07

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback