Schysst shopping?

Med anledning av inlägget här tidigare idag angående barnarbete så började jag fundera. Hur mycket vet vi egentligen om sakerna vi köper? H&M:s kläder kan inte vara så billiga som dom är helt utan anledning, sen är jag såklart medveten om att det självfallet kan vara andra faktorer än barnarbete som gör något billigt.. Jag vet inte exakt vilka företag som använder sig av barnarbete i något led, men det är säkert fler än vad vi tänker oss. En sak man kan göra är i alla fall att köpa rättvisemärkta varor, som till min glädje börjat komma mer och mer till de större matvarukedjorna och fler affärer med så att det är lättillgängligt för alla.


www.rattvisemarkt.se/

Jag tror att allt handlar om att göra så gott man kan. Det är ett väldigt högt krav att bojkotta ALLT som är dåligt; att enbart köpa rättvisemärkta varor, icke-djurtestat smink och så vidare. Jag är fascinerad av dom som gör det, det är coolt att verkligen ta ställning på det viset. Men jag känner inte att jag kan i varenda steg jag tar tänka medvetet på exakt vad det är jag köper.
Jag föredrar att köpa smink på Body Shop eller från I.d just för att det inte är djurtestat, men hittar jag ett ursnyggt läppglans från Lancome eller Dior så köper jag det också, utan att egentligen veta hur deras policy ser ut. Jag köper rättvisemärkt juice för det mesta om det finns, men är jag riktigt sugen på Tropicana så kan det likväl bli den juicen jag lägger i kundvagnen.
Jag kommer ihåg för många år sen när en kompis hade slutat äta kött, förutom fisk då och hur en del tyckte att om hon inte lade av helt kunde hon ju lika bra "skita i det". Hur kan man ens tänka så?
Nä, vi gör på vårt eget sätt, så mycket vi kan eller känner att vi orkar - och det är grymt bra det med.



Kommentarer
Postat av: niki

Ja men precis, nåväl! Alla människor är inte som en själv! Tur är väl det!

Postat av: Sophia

Hihi jaa de är jättesköna och luktar GRYMT gott!
cliniques läppglans är rätt sköna också :)

2007-05-22 @ 18:28:10
URL: http://kortashorts.blogg.se
Postat av: Angelica

Ja men du vet mkt väl vem denna människa e. H*n går i din klass och kommer alltid sent..

2007-05-22 @ 18:44:51
URL: http://monchichi.blogg.se
Postat av: fredriqa

re: ja el hur!en färg och smak för varje humör :) kan det bli bättre :P go juicy tubes!

2007-05-22 @ 19:02:27
URL: http://fredriqa.blogg.se
Postat av: amanda

nja jag är ganska säker på att det är 18 faktiskt :) hur som helst, de ryker anyway!

2007-05-22 @ 19:03:29
URL: http://aliqua.blogg.se
Postat av: Sophia

H&M's kläder görs inte av barn, anledningen till det billiga priset är att val av tyger och att de sys maskinellt och den stora upplagan m.m. :)

2007-05-22 @ 19:15:00
URL: http://kortashorts.blogg.se
Postat av: Anonym

Good girl!

2007-05-22 @ 19:52:26
URL: http://stannatiden.blogg.se
Postat av: linda

svar: taaack! : )

2007-05-22 @ 20:01:37
URL: http://lindalilja.blogg.se
Postat av: Candy

Jag tror inte att H&M:s kläder görs av barn, om det skulle komma fram skulle de ju hamna i väldigt dålig dager. Däremot tillverkas många av deras kläder i Kina exempelvis, där arbetsförhållande kan vara väldigt dåliga för de anställda med 24 timmars arbetsdagar, inhållna/indragna löner och förbjudet att ta kisspaus eller fikarast. För att ge några exempel på hur de har det på vissa fabriker. Mycket som tillverkas i Kina exporteras till andra länder och säljs för en billig slant.
Jag försöker att undvika att handla kläder på H&M, men om jag gör det köper jag inte sånt som är gjort i Taiwan eller Kina. Kanske dumt, kanske får arbetarna sämre förhållanden då, och det lär ju inte förändra nåt att jag inte köper. Men nåt måste man ju göra. . .

2007-05-23 @ 12:27:15
URL: http://onlythefakessurvive.blogg.se
Postat av: alicia

bra skrivet.. =)

2007-05-23 @ 17:36:55
URL: http://aliciaaa.blogg.se

Kommentera här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback